Flexibiliteit van geest

Afgelopen najaar speelde ik een leanspel. Als firma Stekker&Co moesten we stekkers maken, zo efficiënt mogelijk. De eerste ronde was een rommeltje, we waren met z’n 7-en (5 medewerkers, 1 manager en een kwaliteitsmedewerker) niet in staat ook maar 1 stekker te produceren. Daarna ontstond chaos, veel geklets en weinig geluister. Maar na een paar goede interventies produceerde we 42 (!) in dezelfde tijd. We waren trots en baalden een beetje. We hadden namelijk vooraf gezegd dat de koploper zouden inhalen door 44 stekkers te produceren.

Dat samenwerken en luisteren naar ideeën van medewerkers veel oplevert wist ik natuurlijk wel.  Niet voor niets zet ik me al jaren in voor sociale innovatie omdat ik overtuigd ben dat medewerkers heel goed kunnen zien wat er beter kan. Bijzonder was nu dit proces zelf te ervaren. Zelf te ervaren hoe het is als er niet geluisterd wordt en de geweldige flow die er ontstaat als alles op zijn plek valt. Echt, dat zouden veel meer organisaties en mensen moeten ervaren.

Wat ik net zo interessant vond was de reden waarom juist wij tweede van de ca 15 teams tot dan toe waren geworden. Waren wij zo uitzonderlijk? Volgens de trainers lagen de oorzaken in onze spirit aan het begin: wij gaan voor de eerste plaats! Maar dat was het niet alleen. We hadden ook inzicht: we hadden de kennis en vaardigheden om het werkproces gezamenlijk om te draaien en te verbeteren. We waren een groep met verschillende typen strijdbaren, denkers en twijfelaars, techneuten en zorgzamen. Een flink aantal van de 9 teamrollen (Uitvoerder, Brononderzoeker,  Plant, Monitor, Vormer, Coördinator, Afronder, Groepswerker, Specialist) van Meredith Belbin waren wel vertegenwoordigd.

Maar de meest interessante opmerking vond ik dat we het als team ook wilden. Niet alleen qua spirit, maar we waren ook bereid te veranderen, we hadden (uiteindelijk) aandacht voor elkaar en waren bereid te reflecteren en kwetsbaarheid te tonen. Naast nieuw leiderschap is dit ook dé innovatie van de toekomst: de flexibiliteit van geest!